1. jan. 2013

Akershus Festning


Akershus slott og festning (ofte bare Akershus festning) er en av de mest betydningsfulle festningene i Norgeshistorien. Den ble opprinnelig bygget som enmiddelaldersk kongeborg med sete for kongens representanter, strategisk beliggende på Akersneset i Oslo. På 1600-tallet ble den bygget om til etrenessanseslott omgitt av en bastionfestning. Den over 700 år gamle borgen har overlevd flere beleiringer, men har aldri blitt inntatt med makt av en fiendtlig, utenlandsk hær.[1] Den ble først lagt ned som militært anlegg i 1815, men reetablert i perioden 18201850. Den gikk endelig ut av operativ militær drift i perioden18501900 og ble da et militært hovedkvarter, skole og depot- og forlegningsområde. Deler av anlegget ble også benyttet som fengsel og straffarbeidsanstalt fra1820.
Festningen har navn etter gården Aker som eide neset hvor borgen ble bygget. Navnet er sammensatt av gårdsnavnet (fra norrønt Akr, åker), og hús i betydningen borg eller kastell. Borgen har så gitt navn til lenetamtet og fylket Akershus. Gården Aker lå midt i Osloherad og ble valgt til kirkested (Gamle Aker kirke) og dermed fikk sognet og senere herredet også navnet Aker.
Området er fortsatt militært og det daglige vaktholdet ivaretas av Hans Majestet Kongens Garde. Forsvarsmuseet, Norges Hjemmefrontmuseum og den nye integrerte ledelsen av Forsvaret har lokaler på Akershus festning. (http://no.wikipedia.org/wiki/Akershus_slott_og_festning)


11 kommentarer:

Liva`s sa...

Godt nytt år til deg Dirk !
Interessant å lese historien om Akershus festing og flott bilder !
Hilsn Liva

Anita sa...

Ja dette likte jeg!!!!!historie og flotte bilder!!!!!tusen takk!!

Monica S Engell sa...

Hei Dirk, og et alle tiders nytt år ønskes deg!
Har vært fraværende en stund, men du verden hvilke flotte serier fra Oslo, København og her fra Akershus festning. Dine utsnitt, vinklinger og din fototeknikk er fremragende, og en fryd for øyet!
Gleder meg til å følge deg i 2013!
Nyttårsklem fra meg:)

Anita Otrebski sa...


GODT NYTTÅR til deg!
Flott serie med bilder du viser oss!

Jill Kristin Ø.Remme sa...

Så flotte bilder fra Akershus! Likte så godt det bildet med buen og treet som viser bak!

Godt år til deg:)

Anne sa...

Jøjje miiiin så dyktig du er, enormt bra komponerte bilder med en rå etterbehandling, en fryd for øyet å se :-)

Godt Nyttår ønskes deg :-)

Anneklem.

Pantherka sa...

I learned something new ... beautiful.

Dirk Rosin sa...

tusen takk :-)

Unknown sa...

Godt Nytt År, Dirk. Flotte bilder som alltid. Ser du har lekt med noen filtre på et par av dem, og det funker utmerket det også. Flott med tilhørende historiske fakta.

Irene Sletvik sa...

For en flott serie!! Dette mestrer du helt perfekt!!

Unknown sa...

Tusen takk for de hyggelige meldingene du legger igjen hos meg Dirk! Setter stor pris på det!

Her var det noen flotte bilder av festningen - som minner meg om at jeg skal dit en tur med kamera! Takk for inspirasjonen!:)

Riktig godt nytt år til deg!

//Beate :)