18. jul. 2013

Norge er så vakkert !

Hallingskarvet er en ca. 35 km lang fjellrygg fra Geilo og vestover. Skarv-et (int) i betydningen nakent fjell. Del av nordfjella, som normalt betegner fjellpartiene nord for Bergensbanen. Høyeste topp er Folarskardnuten (1933 moh). Det er en praktfull utsikt fra toppen. Sammen med Hardangerjøkulen og Hårteigen utgjør Hallingskarvet den siste rest av et skyvedekke som en gang dekket hardangervidda. De bratte nord- og sørveggene er frontene av nevnte skyvedekke. Nord for Hallingskarvet ligger det store vannet Strandavatnet, som er demmet opp. Øst og sør for Hallingskarvet går også Bergensbanen, som har sitt høyeste stopp påFinse (1222 moh.). Hallingskarvet kalles også feilaktig for "Skarven", men dette har ingen lokal dialektal forankring.
I forbindelse med tusenårsskiftet ble Hallingskarvet valgt til Hols tusenårssted. I 2006 ble Hallingskarvet nasjonalpark opprettet rundt Hallingskarvet.
Hallingskarvet var tidligere eget værvarslingsdistrikt. Det er grunn til å påpeke at dagens værmeldinger for Langfjella og de andre sentrale fjellområder i Sør-Norge, er ment for disse områdene som helhet, og i 1100-1200 meters høyde. Spesielt vindforholdene vil være helt annerledes på og rundt et fjell som Hallingskarvet enn det som nevnes i værmeldingene. Hallingskarvet har årlig mange dager med middelvind av orkan styrke.
Legg inn en kommentar