14. jul. 2013

Tilbake fra ferien :-(

Lysefjorden er en norsk fjord som ligger i Forsand kommuneRyfylke i Rogaland. Kjente steder som Preikestolen og Kjerag ligger langs Lysefjorden. Fjorden er 38,66 km(20,90 nm) lang og er 422 meter dyp på det dypeste. I 2006 hadde Lysefjorden besøk av 279 768 turister.[1]
I innløpet til Lysefjorden ligger Oanes og Forsand på hver sin side med hver sin kai. Lysefjorden går fra innløpet ved Høgsfjorden til Lysebotn i enden mot nord-øst. Ytterst i fjorden ligger Lysefjordbrua som er eneste bru over fjorden. Der går sommeråpen vei mellom Suleskard i Sirdal og Lysebotn. Veien brukes også for besøkende til Kjerag med over 1000 meter fritt fall.
Fjorden er laget av isbreer som har gravd ut fjellmasser under seg over lang tid. Isbreen har så smeltet og trukket seg tilbake, og blitt fylt igjen av havet. Dette har blitt undersøkt og beskrevet av kvartærgeolog Bjørn G. Andersen i hans studier av norske naturlandskap.
På sommerstid går det turistferje inn i fjorden hver dag. Utenom høysesongen på sommerstid går det rutetrafikk med hurtigbåt. Forsand, Oanes, Songesand og Lysebotn er tilknyttet veinett. Veiene til Songesand og Lysebotn er vinterstengt.
raftverk som har en fallhøyde på 740 meter. Flørli kraftverk brukte lenge en rørgate som gikk ned langs fjellsiden og kraftstasjonen som er godt synlig fra fjorden, men rørene som brukes i dag er sprengt inn i fjellet. Lysebotn kraftverk er et annet kraftverk langs fjorden.
(wikipedia)
Legg inn en kommentar