13. okt. 2013

Lek med photoshop ...:-)

Ålesund er en kommune og by på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke. Kystbyen er en av verdens største eksporthavner for klippfisk og har en travel fiskerihavn midt i sentrum med salg av fersk fisk og reker. Ålesund huser ett av fylkets to eliteserielag i fotball, Aalesunds FK.
Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstil med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene. Arkitekturen i sentrum av Ålesund er resultatet av den katastrofale bybrannen i 1904, da hele sentrum ble lagt øde. Arkitektene som deltok i gjenoppbygningen, var unge, norske og inspirert av datidens moderne byggestil i tillegg til nasjonale og nasjonalromantiske impulser. Derfor har byen en unik plass i norsk arkitekturhistorie og er med i et europeisk nettverk for art nouveau[1] sammen med blant annet GlasgowNancyWienBarcelonaBrussel og Riga.
Ålesund er idag en by i vekst og forventes å passere 50 000 innbyggere om få år. Byen er allerede sammenvokst med nabokommunen SulaGiskekommune ligger også veldig tett til Ålesund sentrum via de undersjøiske tunnelene.
Tettstedet Ålesund har 48 460 innbyggere per 1. januar 2012[2]. Tettstedet er landets 11. største og det største som i sin helhet ligger på øyer.
Ålesundregionen er den største byregionen mellom Bergen og Trondheim og er et kjerneområde på Sunnmøre når det gjelder næringslivsaktivitet og befolkning og fungerer som et tjeneste- og kommunikasjonsknutepunkt for hele regionen.
Ålesund er også hovedby i regionrådet Sunnmøre regionråd, en region med rundt 150 000 innbyggere.
Ålesund ligger omtrent midt mellom Bergen og Trondheim (Det er cirka 2 mil kortere til Bergen). Kjørelengden er likevel betydelig kortere til Trondheim enn til Bergen.

Drøbak (av «drøye bakker») er en tidligere kjøpstad, nå by på østsiden av Drøbaksundet i Oslofjorden midtveis mellom Oslo og Moss. Drøbak eradministrasjonssenteret i Frogn kommune i Akershus som har 14 622 innbyggere per 1. januar 2010.[1] Tettstedet Drøbak har 13 006 innbyggere per 1. januar 2012[2].

Legg inn en kommentar